Asunnon ostaminen – esitä nämä 6 kysymystä asunnon myyjälle...

Asunnon ostaminen pelkän asuntoilmoituksen ja valokuvien pohjalta on vaikeaa. Siksi asuntonäytöissä käynti on edelleen tärkeä osa asunnon ostamista.

Huomaatko kuitenkin asuntonäytöissä käydessäsi, että vaeltelet ympäri asuntoa myyntiesite kädessä ja vasta kotiin palatessasi alkaa mieleen pulpahtaa kysymyksiä, joita olisi asunnon myyjältä pitänyt kysyä? Ei hätää, tässä muutamia tarkentavia kysymyksiä, joita kannattaa esittää asunnon myyjälle asuntonäytöllä.

 

1. Millainen naapurusto on?

Asunnon myynti-ilmoituksessa mainitaan useimmiten alueen palveluista, mutta asunnon myyjältä on hyvä kysyä myös naapurustosta. Etenkin perheellisten on hyvä tiedustella, asuuko naapurustossa lapsiperheitä ja millaiset leikkimahdollisuudet pihalla ja lähialueilla on.

Monista asuinalueista löytyy keskusteluja muun muassa nettifoorumeilta. Näihin keskusteluihin on hyvä kuitenkin suhtautua varauksellisesti.

2. Kuinka pitkään asunnon myyjä on asunnossa asunut?

Tämän kysymyksen avulla voit johdatella keskustelua esimerkiksi alueen viime vuosien kehitykseen. Ihmisten elämäntilanteet voivat muuttua nopeastikin, joten se, kuinka pitkään myyjä on asunnossa asunut, ei suoraan kerro siitä, miten hän on alueella viihtynyt. Mutta jos myyjä on asunut asunnossa pidempään, on hänellä todennäköisesti hyvä näkemys siihen, miten alue on kehittynyt ja miksi hän on viihtynyt kyseisessä asunnossa pitkään.

3. Onko myyjä tehnyt asuntoon remontteja tai korjaustoimenpiteitä?

Tehdyt ja tulevat remontit ovat asunnon ostamisen kannalta äärimmäisen tärkeitä asioita. Sekä taloyhtiön että asunnon remonttihistoriaan liittyvät tiedot löytyvät useimmiten asuntoilmoituksesta tai taloyhtiön korjaussuunnitelmasta (PTS-suunnitelma). Asunnon myyjältä on hyvä tiedustella, mitä remontteja tai korjaustoimenpiteitä asunnossa on tehty. Jos esimerkiksi lattia on parkettia tai laminaattia, onko se asunnon myyjän hankkima vai onko sen vaihtanut jo edellinen asukas.

Monesti se, että asunnon myyjä (riippumatta onko hän asunut asunnossa itse vai pitänyt asuntoa vuokralla) on pitänyt asunnon hyvässä kunnossa ja halunnut myös korjata ja remontoida asuntoa, kertoo siitä, että asunnosta on kokonaisuudessaan pidetty hyvää huolta.

4. Miten alue on kehittynyt ja onko tiedossa, mitä alueelle on suunnitteilla?

Asuntoon liittyvistä asioista on helppo saada käsitys asuntonäytössä, mutta asuinalueen kehitykseen liittyen asukkaat ovat itse parhaita tietolähteitä. Jos alueelle ollaan esimerkiksi rakentamassa uutta päiväkotia, koulua tai vaikka lähikauppaa, on asunnon myyjä useimmiten tietoinen näistä suunnitelmista.

5. Miten kuvailisit taloyhtiötä?

Kun olet ostamassa asunto-osaketta, on tärkeää olla kartalla taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta ja tulevista suunnitelmista. Taloudelliset asiat selviävät muun muassa asunto-osakeyhtiön tuloslaskelmasta, taseesta ja toimintakertomuksesta.

Kokonaisuudessaan sillä, miten taloyhtiötä hoidetaan, on suuri merkitys asumisen kustannuksiin. Siksi on hyvä myös tiedustella, miten taloyhtiössä pidetään huolta esimerkiksi rakennusten ja piha-alueiden kunnosta. Monissa hyvin hoidetuissa taloyhtiössä hallitus ja osakkaat haluavat pitää rakennukset ja tilat mahdollisimman hyvässä kunnossa koko ajan, jotta vältytään suuremmilta yllätyksiltä.

6. Mitkä ovat asunnon myyjän ajatukset asunnon vapautumisaikataulusta?

Asuntoilmoituksissa asunnon vapautumisesta on mainittu useimmiten ”sopimuksen mukaan”. On silti hyvä selvittää, minkälaisella aikataululla asunnon myyjä on valmis muuttamaan asunnosta. Jos esimerkiksi sinulla ostajana on tärkeää saada uusi asunto käyttöösi mahdollisimman pian, mutta asunnon myyjä ei ole valmis muuttamaan asunnosta haluamassasi aikataulussa, on tilanne hieman ongelmallinen.

Asunnon ostaminen välittäjän avulla?

 

Anna kiinteistönvälittäjän esittää oikeat kysymykset puolestasi

Asunnon ostaminen on mahdollista myös kiinteistönvälittäjän avulla. Asunnon ostaja ja kiinteistönvälittäjä määrittelevät yhdessä, minkälaista kohdetta ollaan etsimässä, ja välittäjä hoitaa ostoprosessin sopivan asunnon etsinnästä ja hintaneuvotteluista aina kaupantekoon saakka. Kiinteistönvälittäjä on myös mukana asuntonäytöissä ostajan tukena, ja hän osaa esittää asunnon myyjälle oikeita kysymyksiä saadakseen kohteesta mahdollisimman tarkan kokonaiskuvan.

 

Haluatko apua asunnon ostoon? Jätä yhteydenottopyyntö, etsitään yhdessä sinulle unelmiesi koti.

 

 Lataa maksuton asunnon ostajan muistilista.

Lataa vinkit asunnon ostoon

Haluan varata
Ilmaisen hinta-arvion

Kutsu RE/MAX-välittäjä arviokäynnille kotiisi, hän osaa suositella juuri sinulle ja kodillesi sopivaa palvelukokonaisuutta.
Varaa aika kalenterista, ja välittäjämme tulee arvioimaan asuntosi hinnan.
Hyvä, tarvitsemme vielä muutaman tiedon
Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi..
Ole hyvä ja kirjoita sähköpostiosoitteesi..
Ehdota aikaa
Alkaen klo
Toinen aika
Alkaen klo
Kiitos arviokäynnin varaamisesta
Alueesi RE/MAX-välittäjä on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja vahvistaa tapaamisajan.
Palvelinvirhe, lomaketta ei lähetetty.
Yritä uudelleen jonkin ajan kuluttua..
Loading

Tiesitkö tämän asunnon vaihtamisesta?

Tilaa uutiskirje

* Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
* Ole hyvä ja anna oikea sähköpostiosoitteesi.

Ole hyvä ja odota... Loading

Olen kiinnostunut
* Ole hyvä ja valitse kiinnostuksen kohteesi.

Voimmeko olla avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun.

Ota yhteyttä!
Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa?
Anna meidän auttaa!

Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi.
Ole hyvä ja kirjoita postinumerosi.
Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoitteesi.
Ole hyvä ja kirjoita viesti.