Asunnon osto voi olla samaan aikaan ihastuttavaa ja vihastuttavaa. Parhaimmillaan unelmien asunto löytyy silmänräpäyksessä ja kaikki asiat loksahtelevat kohdalleen. Useimmiten asunnon ostoprosessi vie kuitenkin aikaa ja raastaa hermoja.
Kuusi yleistä virhettä, joita asunnon ostossa voi tapahtua
1. Innostus vie voiton
Löytäessäsi upean asunnon ensireaktiosi on että VAU! Älä anna kuitenkaan innostuksen hämärtää realiteetteja. Tutustu huolella asunnosta annettuihin tietoihin. Jos myyntihinta tuntuu hämmentävän halvalta, on tähän yleensä myös syynsä. Asuntonäytöllä on syytä tutustua tarkkaan asunnon ja taloyhtiön dokumentteihin, kuten isännöitsijäntodistukseen, energiatodistukseen ja yhtiöjärjestykseen. Asunnon myyntiesite on syytä lukea tarkkaan ja asunnon myyjälle tai välittäjälle kannattaa esittää tarkentavia kysymyksiä.
2. Empiminen tarjouksen teossa
Asunnon osto ja ostotarjouksen teko ovat isoja päätöksiä, eikä niissä kannata hätäillä. Mutta turha vitkastelukin ja empinen voivat johtaa siihen, että toinen ostaja ehtii ensin. Asunnon myyjän intressinä on useimmiten saada asunto kaupaksi mahdollisimman nopeasti. Jos olet ostoaikeissa, on hyvä hakea jo etukäteen lainalupaus pankistasi. Näin voit tehdä heti ostotarjouksen.
3. Ostotarjouksessa liian pitkä voimassaoloaika
Asunnon ostotarjoukseen määritetään yleensä voimassaoloaika. Älä aseta tarjouksen voimassaoloaikaa liian pitkäksi. Jos kerran haluat saada tietyn asunnon, tulee sinun pyrkiä sopimaan kaupat ennen kuin joudut muiden ostajakandidaattien kanssa mahdollisesti pitkäänkin tarjouskilpailuun. Tutustu tarjouskaupan mahdollisuuksiin
4. Asuntoon ei tehdä kuntotarkastusta
Etenkin omakoti- ja erillistalojen kuntotarkastus on konkreettinen tapa saada kattavampi kuva asunnon kunnosta. Vaikka asuntoilmoituksen ja asunnon myyjän puheiden mukaan talo on moitteettomassa kunnossa etkä itsekään havaitse virheitä asuntonäytöllä, tämä ei takaa asunnon kuntoa. Perusteellinen kuntotarkastus on sekä asunnon ostajan että myyjän etu. Kuntotarkastus toteutetaan pääosin aistinvaraisesti ja rakenteita rikkomatta. Tarkastuksessa käydään läpi muun muassa rakennuksen perustusten ja alapohjan, julkisivujen, vesikaton, märkätilojen ja muiden sisätilojen kuntoa.
5. Tarjouskauppakohteet jätetään huomioimatta
Moni asunnon ostaja ”skippaa” tarjouskauppakohteet, ja kyseinen asuntokaupan malli koetaan turhan monimutkaisena kauppatapana. Loppujen lopuksi tarjouskauppa on myös ostajan näkökulmasta hyvin houkutteleva vaihtoehto. Vaikka tarjousasuntoja myydään harvoin lähtöhinnalla, voi ostotarjouksesi johtaa kauppaan edullisellakin hinnalla. Älä siis sulje valintajoukostasi automaattisesti pois tarjouskauppakohteita.
6. Asuntokauppa jää kiinni satasista
Kun olet löytänyt sopivan asunnon ja teet siitä ostotarjouksen, saattaa asunnon myyjä tehdä sinulle vastatarjouksen. Pohtiessasi ostotarjousta tai saamaasi vastatarjousta älä jätä unelmiesi asuntoa muutaman satasen takia. Joskus turha tinkaaminen voi tulla kalliiksi – myyjä hyväksyykin toisen tarjouksen ja asunto menee sivu suun.
Vinkki: Asunnon osto palveluna
Kiireen keskellä oma vapaa-aika on entistä arvokkaampaa. Tämä näkyy tavassamme toimia. Käytämme entistä enemmän arkeamme helpottavia palveluja ja ”ulkoistamme” vastuun jollekin muulle, oli sitten kyseessä asunnon remontointi, autonrenkaiden vaihto tai asunnon suursiivous. Tämä palvelukulttuurin kehitys näkyy myös kiinteistönvälityksessä, ja yhä useampi asunnon ostaja käyttää apuna kiinteistönvälittäjää. Ostotoimeksianto kiinteistönvälittäjälle pitää sisällään kaiken asunnon ostoon liittyvän aina sopivien asuntojen etsinnästä tarjousneuvotteluihin ja konkreettiseen kaupantekoon. Asunnon osto kiinteistönvälittäjän avulla säästää rahaa siis kahdella tapaa: 1) säästät omaa aikaasi ja 2) saat ammattilaisen auttamaan sinua asunnon hintaneuvotteluissa.