Asuntoa myydessä on hyvä katsoa omaa vanhaa kotiaan ostajan silmin. Jollei sinulla olisi tunnesidettä asuntoon, minkä vaikutelman rehellisesti saisit asunnosta? Tähän vaikutelmaan pystyy vaikuttamaan itse paljonkin. Kysyimme RE/MAXin kokeneilta kiinteistönvälittäjiltä, mitkä toimenpiteet todella kannattaa myytävälle asunnolle tehdä. Milloin pieni pintaremontti on perusteltua, milloin taas riittää ehostus ja kuinka paljon asunnon stailauksella on merkitystä?
Remontti on tarpeen vain harvoin asuntoa myytäessä
Erilaiset reality-remonttiohjelmat saattavat ohjata ajattelemaan, että pieni pintaremontti on usein taloudellisesti kannattavaa. Tämä ei kuitenkaan kiinteistönvälittäjien mukaan päde kuin harvoissa tapauksissa. Nyrkkisääntönä voi pitää, että yleensä pieni remontointi voi nostaa asunnon myyntihintaa merkittävästi vain siinä tapauksessa jos asunto on arvokkaassa taloyhtiössä ja hyvällä sijainnilla.
“Jos kohde on muilta osin hyvin myyvä; arvoyhtiössä, arvokkaalla sijainnilla ja hyvä pohjaltaan, mutta asunnon visuaalinen ilme ja sisustus eivät ole, voidaan pienellä puunauksella saada huomattavasti suurempi myyntihinta aikaan. Jos taustalla taas on muita myyntiä vaikeuttavia asioita, sitä ei voida meikkaamisella lähteä myymään, vaan on oltava rehellinen ja avoin asunnon kunnosta”, RE/MAXin kiinteistönvälittäjä Mari Saavalainen kuvailee.
Jos kyseessä on iäkkäämpi, mutta peruskorjattu asunto arvokkaassa taloyhtiössä, voi jopa kulahtaneet keittiönkaapistot olla syytä vaihtaa, ja käydä pintoja läpi. Tällainen pintaremontti voi vaikuttaa myyntiaikaan, ja arvokkaissa kohteissa se usein myös maksaa itsensä takaisin. Hintavaa kylpyhuoneremonttia ei kuitenkaan ensimmäisenä suositella tekemään, ellei kyseessä ole esimerkiksi kosteusvahinko, joka täytyy korjata. Jos pieneen remonttiin tällaisessa perustellussa tilanteessa päädytään, remontin suunnitteluun kannattaa palkata sisustussuunnittelija, joka tietää mitä asunnolle todella kannattaa tehdä.
Kiinteistönvälittäjät eivät lähtökohtaisesti suosittele remonttia ennen asunnon myyntiä. Syynä on se, ettei tuhansien eurojen panostusta aina saa takaisin myyntihinnassa. Sen lisäksi asunnon ostaja ei välttämättä arvosta juuri remontoitua kylpyhuonetta ja keittiötä, sillä hänellä on usein tyystin erilainen maku kuin asunnon myyjällä. Remontointi voi kyllä nopeuttaa asunnon myyntiä, mutta se ei takaa sitä, että remonttiin menneet rahat saa myyntihinnassa takaisin.
Pieni ehostus ja siisteys auttaa pitkälle asunnon myynnissä
Pieni ehostus sen sijaan voi olla se ratkaiseva tekijä, mikä vaikuttaa asunnon luomaan ensivaikutelmaan suuresti. Kaikki repsottava ja rikkinäinen on syytä korjata.
“Muutoin hyväkuntoisessa asunnossa kannattaa vaihtaa rikkinäiset listat, kynnykset ja vetimet, voi maalata seiniä ja esimerkiksi vaihtaa kylpyhuoneen kostuneen allaskaapin, jos se pistää silmään. Asunnon katsojan silmä menee luontaisesti niihin kohtiin, jotka eivät ole kunnossa, ja se luo vaikutelman, että asunto olisi huonommassa kunnossa kuin se oikeasti on“, RE/MAXin kiinteistönvälittäjä Paula Hovav kertoo.
Perusteellinen siivous ja asunnon järjestely ovat oleellinen osa asunnon myyntiin valmistelua. Nurkat eivät saa olla täynnä tavaraa, jotta tilan tunne tulee esiin. Siivouksen voi ostaa myös palveluna, jos haluaa helpottaa omaa urakkaa.
“Neuvomme, että asunnossa pitää olla puhtaat ikkunat ja tavarat poissa pöydiltä ja tasoilta. Ylimääräiset tavarat ja huonekalut voi viedä vintille tai vaikka vuokrata väliaikaisesti varastotilan. Jos asunto on sottaisessa kunnossa, niin silloin hintakin on sottainen”, kiinteistönvälittäjä Tuomas Astrén neuvoo.
Stailaus voi näyttää asunnon mahdollisuudet
Stailaus viimeistelee asunnon, ja se onkin yleinen käytäntö asunnon myyntiin valmistelussa. Valaistus on ensimmäinen asia, jolla voi helposti luoda asuntoon tunnelmaa. Valaisimilla saadaan katse suunnattua asunnon hyviin puoliin. Usein kiinteistönvälittäjät sytyttävät myös kynttilöitä ja tuovat kukkia sekä hedelmiä luomaan lisätunnelmaa asuntoon. Pienet yksityiskohdat ovat stailausta keveimmillään.
“Jos asunnon omistajan oma tyyli on hyvin persoonallinen ja esimerkiksi perustuu voimakkaiden värien käyttöön, voi olla hyvä idea tuoda tilalle neutraalimpia värejä”, Mari Saavalainen kertoo.
Vaaleat ja neutraalit sävyt auttavat uutta ostajaa visioimaan tila omanaan, kun eivät vie huomiota pois itse asunnosta. Kun asunnosta on tyhjennetty liika tavara ja tilan tukkivat huonekalut, kiinteistönvälittäjät voivat stailata itse tai stailaajan avulla tilaa tuomalla sinne esimerkiksi viherkasveja, päiväpeittoja, valaisimia, tekstiilejä ja pieniä huonekaluja.
Myös tyhjät asunnot stailataan ja kalustetaan, mutta yleensä vain muutaman huoneen verran. Kalustaminen auttaa konkreettisesti ostajia hahmottamaan, mitä tilaan mahtuu. Kalustettu ja stailattu asunto on myös kodikkaampi ja helpompi kuvitella asuttuna. Vaikka asunto olisi todellisuudessa kuinka hyväkuntoinen, tieto ei auta jollei myös ensivaikutelma hurmaa.