Uutta kotia tai vaikkapa loma-asuntoa etsiessä voi epätoivo hiipiä puseroon. Listasimme tähän juttuun vinkkejä uuden asunnon metsästykseen.
Kestosuosikki: Asuntoportaalit, kuten Oikotie ja Etuovi
Asunnon ostajalle asuntoportaalit, kuten Oikotie.fi ja Etuovi.com, ovat edelleen hyvin suosittu ja helppo tapa löytää myyntiin tulevia asuntoja. Suuri osa myyntiin tulevista asunnoista päätyy myös edellä mainittuihin portaaleihin.
Haastaja: Tori.fi
Monesti asunnon ostajat keskittävät katseensa vain asuntoportaaleihin ja muut verkon kauppapaikat tai yhteisöt jäävät vähemmälle huomiolle. Yksi aktiivinen kauppapaikka on Tori.fi, jossa käydään myös aktiivisesti asuntokauppaa. Toki palvelussa olevien myytävien asuntojen ilmoitusmäärät ovat pienempiä asuntoportaaleihin verrattuna (jutun kirjoitushetkellä Tori.fissä on myynnissä noin 3 500 asuntoa ympäri Suomen).
”Tarkista myös nämä”: Kiinteistönvälitysliikkeiden omat sivustot
Vaikkakin lähes kaikki kiinteistönvälitysliikkeet julkaisevat myynnissä olevat kohteensa myös asuntoportaaleissa, kannattaa silti tutustua myös välittäjien sivustoihin. RE/MAXin tällä hetkellä myynnissä olevat kohteet löydät asuntohaustamme.
Vanha klassikko: Printtilehdet ja ilmoitustaulut
Vaikka asuntokauppa digitalisoituu kovaa vauhtia, ei analogisempia tapoja kannata jättää täysin huomioimatta. Joskus voi paikallislehteen tai kaupan ilmoitustaululle jätetty ostetaan-ilmoituskin tuottaa halutun tuloksen. Toki ilmoituksesi saama näkyvyys ja tätä kautta todennäköisyys onnistua on pienempi, mutta toisaalta kaikki keinot kannattaa ottaa käyttöön.
Alihyödynnetty mahdollisuus: Sosiaalinen media, kuten Facebook
Sekä asunnon myynnissä että ostossa sosiaalisella medialla on entistä tärkeämpi rooli – oli kyseessä sitten yksityinen taho tai kiinteistönvälittäjä. Esimerkiksi Facebook tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet asunnon löytämiseen. Oletko kokeillut kohdennettua markkinointia? Myös yksityishenkilönä voit helposti hyödyntää Facebook-markkinointia ja kohdentaa esimerkiksi asunnon ostoilmoitustasi tietyllä alueella asuville. Näin tavoitat todennäköisesti myös sellaiset asunnonomistajat, jotka eivät ole vielä aktiivisesti myymässä asuntoaan. Eri asuinalueiden Facebook-ryhmät ovat hyvä tapa löytää potentiaalisia paikkoja asuntokaupan edistämiseksi, eikä ole syytä unohtaa ihan perinteistä tiedonjakamista Facebookissa omille kavereille ja verkostolle. Sosiaalisen median voima on juurikin jakamisessa – ja kuka tietää, vaikka omiin spekseihisi sopiva asunto löytyisi kaverin kaverin kautta Facebookista.
Helppo ja vaivaton: Asunnon ostotoimeksianto välittäjälle
Asunnon etsintä voi olla stressaavaa ja aikaavievää. Siksi kiinteistönvälittäjän käyttäminen apuna asunnon ostossa yleistyy koko ajan myös Suomessa. Maailmalla ostotoimeksiannot ovat yleisiä. Käytettäessä välittäjää on vastuu asunnon ostoprosessin etenemisestä välittäjällä – hänen tehtävänään on kartoittaa ostajan toiveet ja hoitaa asunnon etsintä ja asunnon ostoon liittyvät asiat, kuten tarjousneuvottelut ja paperityöt, ostajan puolesta.
Kaipaatko apua ja vinkkejä asunnon etsintään? Lataa maksuton asunnon ostajan oppaamme!