Millaiset asiat ovat ratkaisevia asunnon myynnissä, jotta lopputuloksena on onnistunut asuntokauppa? Mitkä tiedot ja taidot auttavat myyjää eteenpäin? Kysyimme RE/MAXin kiinteistönvälittäjiltä vinkit siihen, miten voi parhaiten hyödyntää ammattilaisen kokemusta ja välttää pahimmat asuntokaupan sudenkuopat.
Hinnoittele asunto oikein kerralla
”Kokeillaan lähteä liikkeelle korkeammalla hinnalla ja lasketaan hintaa sitten tarvittaessa.” Tämä voi olla monesti lähtöajatuksena, kun asunto laitetaan myyntiin. Tämä on myös yleisin syy, miksi myynti lähtee heti alkuunsa väärille urille. Oikea asunnon hinnoittelu on yksi onnistuneen asuntokaupan kulmakivistä.
Jos ylihinnoittelet asuntosi, päädyt todennäköisimmin myymään asuntosi alle markkinahinnan. Näin asuntomarkkina toimii: Kun asunto tulee myyntiin, ensihetket ovat ratkaisevia myynnin kannalta. Kun aikaa kuluu, asunnon kiinnostus markkinassa laskee. Jos korkean hinnan vuoksi asunto ei saa ensimmäisten viikkojen aikana kiinnostusta, myyntiaika pitenee ja ajan mittaan asunnon hintaa joudutaan pudottamaan reilummin – jopa alemmas sen realistista markkinahintaa. Ylihinnoittelemalla saadaan siis juuri päinvastainen vaikutus, mitä toivottiin, eli toteutuva kauppahinta jää usein alle markkinahinnan.
Asuntokaupan rytmi on entistä nopeampi
Jos olet aikeissa myydä asuntosi itse ilman välittäjiä, kannattaa pohtia, kuinka nopeasti pystyt reagoimaan kiinnostuneen ostajan aikatauluihin. Asuntokaupassa nopeus on valttia. Kun asunnon ostaja on tosissaan liikenteessä, tulee myyjän myös olla valmis joustamaan aikatauluissa. Jotta asuntokauppa sujuisi jouhevasti, asunnon myyjän tavoitettavuus on usein avainkysymys. Kiinnostuneita ostajia ei kannata päästää karkuun omien kiireittesi vuoksi.
Tarjousneuvottelu kuuluu asuntokauppaan
Asuntokauppa on aina neuvottelutilanne. Siksi on hyvä varautua siihen henkisesti ja pohtia mielessään omat raamit tarjousneuvotteluihin: Mikä on ehdoton kipurajani asunnon myyntihinnan suhteen? Minkälaisen vastatarjouksen voisin tehdä? Valmistaudu ja pidä myyntiin liittyvät tunteet kurissa, jotta voit tehdä järkeviä päätöksiä. Jos käytät kiinteistönvälittäjää apuna, varmistaa hän tarjousten sitovuudet ja mahdolliset sanktiot, mikäli jompikumpi kaupan osapuolista vetäytyy jo sovitusta kaupasta.
"Useimmiten osapuolten on helpompi käydä neuvottelua, kun neuvottelua johtaa ammattilainen – ja ”ulkopuolinen”, jolla ei ole liian suurta tunnesidettä esteenä neuvotteluille." - Pasi Aalto, RE/MAX
Selvitä, mitkä kaikki paperiasiat pitää hoitaa
Asunnon myynti vaatii paperityötä. Suurin osa asuntokaupan asiakirjoista on myyjän vastuulla. Tarvitset muun muassa isännöitsijäntodistuksen, energiatodistuksen ja taloyhtiön tilinpäätösasiakirjat. Myyjän tehtävänä on myös kauppakirjan laatiminen. Asuntokaupan paperit on hyvä hoitaa kuntoon hyvissä ajoin. Jos käytät asunnon myyntiin välittäjää, hoitaa hän paperiasiat puolestasi.
Varaudu myymään nykyinen asuntosi jo ennen kuin löydät uuden
Usein asunnon omistajalla on toive löytää uusi asunto ja saada vanha vasta sitten myytyä. Etenkin jos olet vaihtamassa suurempaan asuntoon, tarvitaan pankilta myös lisää lainaa. Monet pankit pitävät kuitenkin ehtona sitä, että edellinen asunto on saatava ensin kaupaksi. Jos unelmien koti sattuu kohdalle ja vanha asunto on vielä myymättä, voi ehdollinen ostotarjous olla vaihtoehto. Jos kiinnostuneita ostajia on useampia, jää ehdollisen tarjouksen tehnyt kuitenkin usein nuolemaan näppejään.
Kannattaakin asennoitua siihen, että on valmis ensin myymään vanhan asuntonsa, jotta on vapaa tarttumaan uuteen asuntoon, kun sopiva tulee kohdalle. Hetkellinen vuokralla asuminenkaan ei välttämättä ole huono ratkaisu. Jos lopulta päädyt käyttämään kiinteistönvälittäjää asunnon myymiseen, voi sama välittäjä etsiä sinulle uutta asuntoa, joka voi näin löytyä nopeammin, sillä välittäjällä on laajat ammattilaisverkostot ja ensikäden tieto vapautuvista asunnoista.
Kaipaatko lisävinkkejä asunnon myymiseen?