Näin rakennat kotitoimiston pieneen tilaan...

Moni toimistotyöntekijä on tehnyt jo leijonanosan kuluvasta vuodesta töitä kotoa käsin. Todennäköisesti etätyötä tullaan tekemään pysyvästi enemmän tästä eteenpäinkin. Väliaikainen sohvalle tai keittiönpöydälle viritelty työpiste on muuttunut jo arjeksi – ja moni kaipaisi jo ryhdikkäämpää kotitoimistoa. Keräsimme käytännön vinkit, joilla luot pieneen tilaan ergonomisen ja viihtyisän kotikonttorin – vaikkei asunnossasi olisikaan kokonaista vapaata huonetta pyhittää työlle.

 

Ergonomia on a ja o

Kotikonttorin suunnittelu kannattaa aloittaa ergonomiasta. Usein käy niin, että asiaan havahtuu vasta, kun toimistotyöntekijän tyypilliset rasitusvammat vaivaavat ja saattavat viedä sairaslomalle asti. Välttääkseen nämä vaivat voi työpisteen järjestää ammattilaisten ohjeilla.

Aloita siitä, että etsit kotoa sopivan paikan, jonne mahtuu ergonominen kotitoimisto, ja mieti sitten toteutus tyyliisi sopien. Ergonomisen ei tarvitse tarkoittaa epäviihtyisää – valinnanvaraa on nykyisin olemassa kaikkiin makuihin ja kotitoimiston voi integroida monella tavalla muun asunnon sisustukseen!

 

1. Etsi kotitoimistolle sopiva paikka – ole luova!

Aloita katsomalla kotiasi uusin silmin. Onko keittiön pöytä sinulle tarpeeksi iso työskentelypisteen asettamiseksi esimerkiksi sen toiseen päähän? Etenkin jos käytössä on lähinnä läppäri – eikä erillistä näyttöä – voi ruokapöytäkin olla hyvä työpiste, jos siihen yhdistää kunnon työtuolin.

Esimerkiksi lapsiperheissä isomman näytön asettaminen ruokapöydälle ei kuitenkaan ole välttämättä se käytännöllisin ratkaisu, jolloin erillinen työpöytä olisi tarpeen. Jos haluat todella rauhoittaa työpisteen erikseen, käy luovalla silmällä läpi asunnon kaikki nurkat. Pieni työpöytä ei tarvitse juuri neliötä isompaa tilaa! Mieti, voitko siirtää muita huonekaluja toisiin paikkoihin pöydän tieltä? Muut huonekalut, kuten lipastot ja nojatuolit, voivat toimia varsin hyvin myös muissa paikoissa. Sen sijaan työpisteelle kannattaa etsiä juuri se oikea, vain työnteolle pyhitetty kohta.

Etsi kotoa paikka, jossa työpiste ei ole koko ajan kulkuväylällä, eikä huomion keskipisteenä. Tämä auttaa niin keskittymään kuin rauhoittaa kodin sisustusta. Jotkut ovat rakentaneet työpisteen jopa vaatehuoneeseen tai vaatekaapin ovien sisään! Joillakin valmistajilla on myös valikoimassaan vaatekaappeja, joista löytyy pieni pöytä sisältä. Näin saat ylätilan kaapista säilytyskäyttöön, samalla kun työasiat saa suljetun oven taakse vapaa-ajalla. Myös erilaisia tilanjakajia voi hyödyntää, jollei sopivaa nurkkaa ole. Kun pöydän laittaa esimerkiksi tilanjakajahyllykön toiselle puolelle, saat luotua työpisteelle oman, suojaisan tilan ja erotettua sen muusta tilasta.

Sopivan työpisteen löytämiseen kannattaa käyttää mittanauhaa, jotta näet jo ennen huonekalujen siirtämistä tai hankintaa, mahtuisiko ideasi siihen suunniteltuun kohtaan.

 

2. Mittaile ja valitse sopiva pöytä

Kun olet löytänyt sopivan kohdan ja aiot hankkia työpöydän, mittaile vielä kertaalleen käyttämäsi työvälineet. Riittääkö sinulle ihan minipöytä? Onko metri tarpeeksi, vai pitäisikö pöydällä olla tilaa niin läppärille, näytölle kuin ehkä kahvikupille? Pieneen tilaan ei kannata hankkia kuitenkaan isompaa pöytää kuin on tarpeen.

Myös säädettäviä pöytiä, kuten sähköpöytiä, on nykyisin monenkokoisia – ja näköisiä saatavilla kotiin. Kaikki säädettävät pöydät eivät ole isoja! Asiantuntijat puhuvatkin oikean työasennon lisäksi asennon vaihtelun puolesta, ja siksi säädettävä pöytä voi olla hyvä idea. Läppärille voi sen lisäksi ostaa korokkeita, joilla saat pienen, tavallisen pöydän päällä läppärin helposti korotettua seisoma-asennolle sopivalle korkeudelle.

 

3. Panosta työtuoliin

Työtuoli on erityisen tärkeä ergonomian vuoksi – etenkin jos pöytä ei ole säädettävää mallia. Tuolejakin löytyy monennäköisiä, ja voit valita sisustukseesi sopivan värisen ja mallisen tuolin! Etenkin, jos tuolin selkä näkyy asuntoon päin, kannattaa miettiä, toimisiko esimerkiksi takaakin verhoiltu tuoli parhaiten. Tällöin sinun ei tarvitse katsella muovista tuolinselkää muina aikoina – jos se ei viehätä silmääsi.

Tuoli kannattaa yleensä koeistua ennen hankintaa kunnolla, ja pyytää vaikka asiantuntevaa myyjää avuksi. On olemassa myös yrityksiä, jotka kunnostavat käytettyjä, todella laadukkaita toimistotuoleja ja verhoilevat ne kauniisti. Kannattaa siis tarkistaa myös tällaiset vaihtoehdot, sillä voit löytää kotiisi hyvin laadukkaan tuolin hyvällä diilillä ja sinulle mieleisessä värissä.

 

4. Tarkista työvälineet ja stailaa työpiste

Kun pöytä ja tuoli ovat kunnossa, ollaan jo todella pitkällä kotitoimiston rakennuksessa. Näiden lisäksi kannattaa tarkistaa, onko tarvetta esimerkiksi ulkoiselle näppäimistölle, hiirelle, näytölle tai läppäritelakalle. Silmät ja niska-hartiaseutu kiittävät oikeasta katseen suunnasta ja käsien hyvästä työskentelyasennosta.

Mitä muuta tarvitset työpisteellesi? Haluatko johonkin kalenterin, viherkasvin, toimistovälineitä? Kaipaako pöytä viereen pientä laatikostoa tai muuta pientä säilytysratkaisua? Näidenkin valinnalla voit tukea asunnon muuta sisustusta.

 

5. Rakenna sopiva valaistus

Älä unohda valaistusta! Pimeä työpiste ei ole hyvä silmille – ja kollegasi arvostavat varmasti myös videopalavereissa kasvosi näkemistä varjoisan hahmon sijaan. Valaistus luo tunnelmaa myös työpisteelle – samalla kun se huolehtii silmistäsi. Työpisteelle voi joko asentaa esimerkiksi seinään sopivat valaisimet – ehkä yleisvalaisimen sekä aamuja varten kirkasvalon? Jos pöydällä on tilaa, lamput on helppo sijoittaa myös työpöydälle ilman asennustöitä.

 

6. Hae inspiraatiota erilaisista kuvista

Vapauta mielikuvituksesi! Erilaisiin työpisteisiin voi hakea inspiraatiota niin huonekaluliikkeiden sivuilta kuin esimerkiksi Pinterestistä. Työpöytiä ja -tuoleja löytyy useissa väreissä, materiaaleissa ja muodoissa, valinnanvaraa siis löytyy. Voit esimerkiksi valita myös hyvin huomaamattomat kalusteet. Valkoisia seiniä vasten valkoinen pöytä ja tuoli sulautuvat hyvin ympäristöönsä, eivätkä dominoi huonetta. Tai ehkä haluat juuri tiettyä väriä työpisteeseen kontrastiksi tai sävy sävyyn muun sisustuksesi kanssa? Sinun sisustustyylisi, sinun valintasi.

 

Olisiko asunnon päivitys kuitenkin paras vaihtoehto?

On aika muuttaa käsitys siitä, miltä kotitoimisto voi näyttää! Kun katsot kotiasi uusin silmin, voit löytää juuri sinulle sopivan ratkaisun myös pieneen tilaan.

Mutta mitä jos kodistasi ei vain löydy riittävästi neliöitä? Eikä tehosisustus auta asiaa? Mikäli olet mittaillut kotiasi ja harkinnut läpi kaikki mahdolliset kotitoimiston rakentamisen vaihtoehdot – mutta mikään niistä ei tunnu sinulle sopivalta – voi olla aika vaihtaa asuntoa. Jos etätyö on tullut elämääsi jäädäkseen muodossa tai toisessa, asettaa se kodille erilaiset kriteerit kuin ehkä nykyisen asuntosi valinnan aikaan. Kotitoimisto voi olla uuden asuntosi shoppailulistalle kuuluva ominaisuus, joka auttaa uuden asunnon valinnassa.

Asunnon ostossakin voi käyttää apuna kiinteistönvälittäjää – se kannattaa etenkin, jos hakukriteerisi seuraavalle asunnollesi ovat selvät. Tällöin voit puhua välittäjäsi kanssa myös kotitoimiston tarpeesta, ja voitte yhdessä löytää asunnoista kotitoimiston mahdollisuudet!

 

 

Haluan varata
Ilmaisen hinta-arvion

Kutsu RE/MAX-välittäjä arviokäynnille kotiisi, hän osaa suositella juuri sinulle ja kodillesi sopivaa palvelukokonaisuutta.
Varaa aika kalenterista, ja välittäjämme tulee arvioimaan asuntosi hinnan.
Hyvä, tarvitsemme vielä muutaman tiedon
Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi..
Ole hyvä ja kirjoita sähköpostiosoitteesi..
Ehdota aikaa
Alkaen klo
Toinen aika
Alkaen klo
Kiitos arviokäynnin varaamisesta
Alueesi RE/MAX-välittäjä on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja vahvistaa tapaamisajan.
Palvelinvirhe, lomaketta ei lähetetty.
Yritä uudelleen jonkin ajan kuluttua..
Loading

Tiesitkö tämän asunnon vaihtamisesta?

Tilaa uutiskirje

* Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
* Ole hyvä ja anna oikea sähköpostiosoitteesi.

Ole hyvä ja odota... Loading

Olen kiinnostunut
* Ole hyvä ja valitse kiinnostuksen kohteesi.

Voimmeko olla avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun.

Ota yhteyttä!
Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa?
Anna meidän auttaa!

Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi.
Ole hyvä ja kirjoita postinumerosi.
Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoitteesi.
Ole hyvä ja kirjoita viesti.